Smart Food #1: Zeegroenten!
Ze vormen al eeuwen lang een stapelvoedsel in de Japanse keuken, maar ook in Europa worden zeegroenten steeds vaker aan gerechten toegevoegd. Soms als alternatief voor keukenzout soms als smaakmaker in soepen en salades en soms zelfs ook om gasvorming van andere groenten tegen te gaan en een morning-after-ruftspektakel te voorkomen 😉
Hoewel de benaming “zeegroente” doet vermoeden dat we spreken over het plantenrijk is dat toch niet het geval. Zeegroenten zijn geen planten, maar natuurlijk ook geen dieren. Ze worden door de taxonomie in de biologie geclassificeerd als algen. Algen kunnen eencellig of meercellig zijn maar hebben geen wortels, stengels of bladeren; structuren die de hogere planten typeren. De grotere meercellige algen hebben soms wel een bouw die lijkt op die van planten en worden ook wel zeewieren genoemd.
De zeegroente-familie bestaat uit extreem gezonde zeewieren, zeesla, kelp, nori, arame en aanverwanten. Omdat zeegroenten een afspiegeling zijn van de mineraalsamenstelling van de zee – welke ‘toevallig’ overeenkomt met de mineraalsamenstelling in ons bloed – hebben zeegroenten de hoogste nutriëntendichtheid van alle voedingsmiddelen ter wereld! Ze zijn dus een absoluut Smart Food om te eten! Zie hier waarom:
Mineralen
Zeegroenten leveren alle 56 verschillende mineralen die ons lichaam nodig heeft om fysiologisch optimaal te kunnen functioneren en in hoeveelheden die niet te vinden zijn in landplanten. Calcium, magnesium, kalium, natrium, chromium, ijzer, jodium en koper zijn er een aantal van. Daarnaast komen de mineralen in zeegroenten voor in colloïdale vorm, een vorm die heel goed door het lichaam kan worden opgenomen. De grote mineraaldichtheid gecombineerd met de hoge bio-beschikbaarheid zorgt voor een enorme mineralenboost, die niet te verkrijgen is uit wat voor voedsel dan ook.
Vitaminen
Naast de vele mineralen zijn zeegroenten ook een uitstekende bron van vitamine A, C , K, E en verschillende B vitamines zoals riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5) en foliumzuur (vitamine B9) welk onder andere van groot belang is voor een gezonde ontwikkeling van baby’tjes in de baarmoeder.
Proteïnen
Zeegroente is niet alleen een goede veganistische bron voor vitamine B12, maar is voor veganisten ook een goede alternatieve eiwitbron. Sommige varianten zeegroente bestaan tussen de 16% tot wel 48% uit eiwitten. Het aminozuurspectrum van zeegroente is over het algemeen goed gebalanceerd en bevatten in veel gevallen alle essentiële aminozuren. Ze zijn daarom een hoogwaardigere bron van proteïnen dan noten, zaden en (soja)bonen.
Vezels
Zeegroenten zijn ook rijk aan zowel verteerbare als onverteerbare vezels en ondersteunen een gezonde stoelgang.
Alginezuur & Lignanen
Zeegroenten bevatten alginezuur en lignanen. Alginezuur is een polysaccharide die radioactieve isotopen en andere zware metalen uit het verteringstelsel kan verwijderen. Lignanen zijn fytochemische stoffen die ervan verdacht worden de vorming van kankercellen tegen te gaan.