Nieuw moleculair bewijs voor anti-kanker-voeding
Nieuw onderzoek suggereert dat een voedingsstof die veel voorkomt in het Paleo dieet en het Mediterraans dieet ervoor zorgt dat kankercellen hun superkrachten om aan de geprogrammeerde celdood te ontsnappen verliezen.
Een van de belangrijkste mechanismen die kankercellen gebruiken om zich te vermeerderen en te verspreiden is hun unieke capaciteit om ons immuunsysteem voor de gek te houden. Hierdoor kunnen ze ontsnappen aan het natuurlijke opruimingsprincipe genaamd apoptose (geprogrammeerde celdood) en zich ongestraft blijven delen (tumorvorming) en uiteindelijk zelfs verspreiden (metastasering).
Tot nu toe is de meeste wetenschappelijke kennis voor gezondheidsvoordelen van nutriënten vooral gebaseerd op epidemiologische studies die sterke relaties laten zien tussen het eten van specifieke voeding en een betere gezondheid binnen de groep mensen die het consumeren. Het is vaak echter nog een mysterie hoe de moleculaire samenstelling van voeding effect heeft in het lichaam, vooral wanneer het aankomt op voeding die de kans op kanker verkleind.
Wetenschappers van de Ohio State University wisten aan te tonen dan een component in bepaalde groenten, genaamd apigenine, borstkankercellen kon beletten om aan de opruimingsprogramma’s te ontsnappen. Apigenine kon voorkomen dat apoptose kon worden omzeild door de kankercellen. Apigenine verandert een specifieke stap in de genregulatie waardoor het kankercellen ‘heropvoedt’ tot normale cellen die doodgaan en vernieuwd worden zoals in de planning van het lichaam staat.
Peterselie, selderij en kamille thee zijn de meest bekende bronnen van apigenine, maar het komt ook veel voor in vele andere groene bladgroenten.
Het onderzoeksteam ontdekte dat apigenine interacties aangaat in het lichaam met eiwitten met drie specifieke functies. Een van de belangrijkste eiwitten dat apigenine beïnvloedt is het eiwit hnRNPA2.
Dit eiwit heeft invloed op de activiteit van boodschappermoleculen in de cel (messenger RNA/mRNA), die de instructies geven voor het produceren van bepaalde eiwitten. De productie van deze boodschappermoleculen is een gevolg van splitsing, of modificatie, van RNA dat plaatsvindt door het activeren van genen. Hoe de splitsing van het RNA verloopt bepaald uiteindelijk welke eiwitten er gevormd worden in de cel.
Doseff, een van de wetenschappers, laat weten dat verkeerde splitsing in 80% van de gevallen de oorzaak is van het ontstaan van kankercellen. In kankercellen vinden twee vormen van splitsing plaats in tegenstelling tot slechts één in een normale cel. Dit is de truc van de kankercel om te kunnen blijven leven en delen.
Uit het onderzoek blijkt dat de binding van apigenine aan het hnRNPA2-eiwit de splitsing karakteristiek van borstkankercellen herstelt tot één splitsing zoals dat in normale cellen gebeurd. Dit suggereert dat de borstkankercellen weer doodgaan volgens de geprogrammeerde celdood of dat ze in ieder geval gevoeliger worden voor chemotherapeutische drugs.
“Door het toedienen van dit nutriënt kan de celdoodmachinerie weer geactiveerd worden. Het nutriënt heeft de splitsingsvariant die celdood remt, verwijderd.” Aldus Doseff. Dit suggereert tevens dat wanneer we gezond eten, volgens een paleo of mediterraanse voedingsstijl, we actief een normale RNAsplitsing bewerkstelligen. Daarmee hebben we met onze dagelijkse voeding een direct effect op RNAsplitsing in de cellen van onze lichamen. Dit is een uitermate duidelijk en belangrijk bewijs voor het werkingsmechanisme van epigenetica in relatie tot leefstijlfactoren als voeding. Uit dit onderzoek blijkt maar weer dat voeding in veel gevallen veel belangrijker is dan welke genen je wel of niet hebt.
De voordelige effecten van dit zogenaamde nutraceutical houden niet op bij de anti-kanker effecten. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat apigenine ook ontstekingsremmend werkt en uit deze studie blijkt dat apigenine een binding aangaat met minimaal 160 eiwitten in het menselijk lichaam, hetgeen doet vermoeden dat er nog vele andere gezondheidsvoordelen gerelateerd zijn aan deze stof. Dit in tegenstelling tot de meeste farmaceutische geneesmiddelen die slechts één doelmolecuul hebben.
Doseff lijdt momenteel een studie met muizen om te zien of apigenine splitsingsvormen in dierlijke cellen kan veranderen met het anti-kanker effect als gevolg en in welke dosis dit optimaal werkt.
De bevindingen van dit onderzoek zijn samen een fantastische stap richting de wetenschappelijke onderbouwing dat de beste medicijnen al lang bestaan. Alles wat we als mens nodig hebben om gezond te zijn en te blijven is al miljarden jaren aanwezig, in onze directe omgeving en binnen in ons. Het is tijd dat we onze ogen weer openen en terugvinden wat we door de laatste eeuwen heen uit het oog verloren zijn: gezondheid, door de wetten der natuur te begrijpen en te respecteren. Om het ego opzij te zetten. Ja we zijn Homo sapiens sapiens, maar er is er altijd iemand met meer ervaring, ouderdom en wijsheid in pacht: onze lieve, wijze moeder natuur. Terecht wijst ze met haar vingertje. Het wordt tijd dat we haar weer gaan gehoorzamen.
Bron
Daniel Arangoa et al. (2013) Molecular basis for the action of a dietary flavonoid revealed by the comprehensive identification of apigenin human targets.