Meditatie beïnvloedt de werking van onze genen en remt ontsteking
Chronische, vaak onopgemerkte laag-gradige ontstekingen kunnen op den duur bijdragen aan ziekten als hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Een recent onderzoek van de universiteit van Wisconsin laat zien dat meditatie daadwerkelijk invloed kan hebben op de genen die (laag-gradige) ontstekingen veroorzaken.
De wetenschappers vergeleken de effecten van een dag intensief mediteren in een groep ervaren meditatie-beoefenaars met die van rustige, niet-meditatieve activiteiten van een groep ongetrainde vrijwilligers. Na acht uur meditatie, zagen de onderzoekers een verschil in de niveau’s van genen-regulerende substanties en een verminderde activiteit van pro-inflammatoire genen (ontstekingsbevorderende genen), zoals COX2 en RIPK2, in de mediterende groep. Deze veranderingen worden door de onderzoekers in verband gebracht met een sneller fysiek herstel na een stressvolle situatie waarbij veel cortisol vrijkomt.
Volgens de wetenschappers zijn dit de eerste wetenschappelijke bevindingen die aantonen dat meditatie de aanmaak van ontstekingseiwitten op genetisch niveau kan remmen (= epigenetische verandering i.e. herprogrammering van genen en genexpressie). Bij aanvang van de studie waren er geen verschillen te zien in de geteste genen van de verschillende groepen. De positieve veranderingen waren vooral te zien in de genen die doorgaans het doelwit zijn van ontstekingsremmende en/of pijnstillende medicijnen. Denk bijvoorbeeld aan Ibuprofen. Meditatie zou dus kunnen werken op de werking van de genen als een soort Ibuprofen.
De regulatie van specifieke ontstekingsgerelateerde genen en pathways zou daarmee wel eens hét onderliggende mechanisme kunnen zijn dat de therapeutische effecten verklaart van interventies gebaseerd op mindfulness en meditatie.
Gerelateerde artikelen:
– Koude-, meditatie- en ademhalingstraining proefpersonen in het wetenschappelijk onderzoek Wim Hof Methode
– Meditatie, koudetraining en ademhalingstechniek hebben invloed op het immuunsysteem
– Polyfenolen uit kokosolie remmen ontstekingsreactie in (reumatische) artritis
– Nieuw wetenschappelijk bewijs voor anti-kanker voeding
– Weet hoe laat je je groenten eet: tijdstip bepalend voor hoeveelheid anti-oxidanten en gezondheidseffecten
Bron:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453013004071