Man met dwarslaesie kan weer lopen door chirurgische doorbraak
Een man die helemaal verlamd was vanaf zijn middel kan weer lopen na een chirurgische doorbraak. Dit biedt hoop aan miljoenen mensen die gehandicapt zijn door een dwarslaesie. Poolse chirurgen gebruikten zenuw-ondersteunende cellen uit de neus van Darek Fidyka, een Bulgaarse man die vier jaar geleden verlamd raakte, om het kapotte zenuwweefsel te laten herstellen.
De 38-jarige man, die wordt beschouwd als de eerste persoon ter wereld die volledig herstelt van een volledige dwarslaesie, kan nu lopen met een frame en is weer in staat om zelfstandig te leven (zie filmpje). Hij kan zelfs weer autorijden, en hij heeft weer gevoel in zijn benen.
Professor Geoffrey Raisman, van het University College London’s Instituut voor Neurologie, die deze techniek samen met zijn team ontdekte, is ervan overtuigd dat deze methode de doorbraak is die, als het verder wordt ontwikkeld, zal resulteren in een historische verandering in de huidige hopeloze vooruitzichten voor mensen met een handicap door een dwarslaesie.
De operatie werd uitgevoerd door een Pools team onder leiding van een van ’s werelds top ruggenmerg-reparatie-expert, Dr Pawel Tabakow (Wroclaw Medical University). Tijdens de operatie werden cellen uit de neus, zogenaamde olfactorische ensheathing cellen (OECs), naar het ruggenmerg getransplanteerd.
OECs helpen normaal gesproken bij het herstel van beschadigde zenuwen die geurboodschappen doorgeven van neus naar hersenen. Wanneer deze cellen worden verplaatst naar het ruggenmerg blijken ze in staat te zijn om de uiteinden van de doorgesneden zenuwvezels weer aan elkaar te laten groeien – iets waarvan men altijd dacht dat het onmogelijk zou zijn.
Hoewel sommige patiënten met een gedeeltelijke dwarslaesie soms verbazingwekkend goed kunnen herstellen, wordt er over het algemeen vanuit gegaan dat een volledige dwarslaesie niet te herstellen valt.
Raisman, hoopt nog minstens drie patiënten op deze manier te kunnen behandelen in de komende drie tot vijf jaar. Hij zegt over de behandelde man: “De patiënt is nu in staat om de heupen te bewegen en aan de linkerkant is er een aanzienlijk herstel van de beenspieren. Hij kan weer lopen met ondersteuning van een rollator en hij is in staat om veel dingen uit zijn oude leven voor het ongeluk weer op te pakken. Ook autorijden is iets wat hij lang niet kon en nu weer wel. Hij is daar enorm blij mee”, aldus Raisman.
Deze nieuwe kennis op het gebied van de behandeling van dwarslaesies zal gedeeld worden onder wetenschappers over de hele wereld om zo uiteindelijk hopelijk tot een remedie voor verlammingen door dwarslaesies te komen.
Raisman laat weten dat hij nooit geloofd heeft in de “alom geaccepteerde conventionele wijsheid” dat het centrale zenuwstelsel niet in staat zou zijn tot regeneratie en herstel en zegt: “Zenuwvezels proberen continue om te regenereren maar er zijn hier twee problemen: de littekens die de weg blokkeren en een heel groot gat in de weg. Om de zenuwvezels de kans te geven zichzelf te herstellen moet eerst het littekenweefsel wijken en er moet een kanaal komen om de zenuwvezels de weg naar elkaar toe te wijzen.”
Hij benadrukt dat wat ze nu hebben bereikt een enorme sprong voorwaarts is, voorbij het stimuleren van plasticiteit van zenuwcellen, namelijk de herbedrading van het ruggenmerg, het herstellen van de oude verbindingen, iets dat altijd voor onmogelijk werd gehouden. Er zijn miljoenen mensen met dwarslaesies ter wereld en hij hoopt dan ook dat ze neurochirurgen wereldwijd kunnen overtuigen van deze spectaculaire nieuwe methode en dat het zeer snel verder ontwikkeld en toegepast zal worden.