BPA stijgt met 1200% na het eten van soep uit blik!
Mensen die vijf dagen achter elkaar soep uit blik nuttigen kunnen er zeker van zijn dat ze heel wat “vrouwelijkheid” rijker zijn. De BPA (Bisphenol-A) levels die in hun urine worden gevonden na vijf dagen soep uit blik is maar liefst 1200% (!) hoger dan normaal. Dat liet een studie zien van de Harvard School of Public Health, gepubliceerd in ‘the journal of the American Medical Association’.
BPA is zeker geen ongevaarlijke stof, dat zegt ook de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration), maar het gebruik ervan in de voedingsmiddelenindustrie schijnt moeilijk te reguleren. BPA is een chemische endocriene disruptor (= hormonale verstoorder) die veel in onze voedselketen gevonden wordt door de toepassing ervan als belijning in blikken/blikjes (zowel voor voeding als drank). BPA is een zogenaamd xeno-oestrogeen; een hormoon-achtige stof met een licht oestrogeen (vrouwelijk steroïde hormoon) effect.
BPA heeft zowel in mannen als vrouwen schadelijke gezondheidseffecten. BPA wordt namelijk, onder andere, in verband gebracht met borst- (1) en prostaatkanker (2), obesitas (3), diabetes, hart- en vaatziekten (4), vruchtbaarheidsproblematiek, PCOS (5), zaadcelafwijkingen (6 & 7) en gedragsproblemen (8).
De proefpersonen in de studie aten vijf dagen op rij een portie soep, sommigen verse soep, anderen soep uit blik. Verder werd er niets aan hun dieet veranderd. Er werd alleen maar een portie soep toegevoegd, dat was alles. Na de vijf dagen werden er twee dagen pauze ingelast en vervolgens kreeg de groep die verse soep had gegeten vijf dagen lang soep uit blik en degenen die soep uit blik hadden gegeten kregen nu vijf dagen lang verse soep. Zo konden de onderzoekers meten hoeveel BPA er in de urine zat en dit vergelijken met de hoeveelheid BPA in de urine na vijf dagen soep uit blik te hebben gegeten. De resultaten waren simpel en schokkend duidelijk. De proefpersonen die soep uit blik aten hadden 1221% hogere BPA waardes dan degene die de verse soep hadden gegeten (zie figuur 1).
Figuur 1: Hier zijn de BPA-niveau’s in de urine te zien, na het eten van verse soep gedurende vijf dagen (links in de grafiek) en na het eten van ingeblikte soep gedurende vijf dagen (rechts in de grafiek). De open bolletjes laten de groep zien die als eerste verse soep at en daarna soep uit blik, de ingekleurde bolletjes laten de groep zien die eerst soep uit blik at en daarna verse.
Stel je eens voor wat dat betekent voor de BPA-waarden in de gemiddelde Nederlander, die misschien naast een portie soep uit blik ook nog eens een blikje frisdrank nuttigt, tomatenpuree uit blik, knakworstjes, tonijn en groenten uit blik etc.
Maar niet alleen in voedsel en drank uit blik schuilt het BPA-gevaar. Ook in plastic flessen van plastic nummer 7 (herkenbaar aan het recycling tekentje nr. 7 op de onderkant), tandarts composieten en verschillende soorten kit ligt BPA op de loer om je hormoonhuishouding om zeep te helpen.
De schadelijke effecten van BPA zijn allang bekend, maar deze studie laat wel heel duidelijk zien hoe ontzettend snel BPA-niveau’s stijgen in het menselijk lichaam wanneer we voedsel uit blik eten. Gelukkig zijn er genoeg fabrikanten die deze gevaren zeer serieus nemen. Dat is dan ook terug te zien in de winkels aan het “BPA-vrij” logo op bijvoorbeeld babyflesjes, kinderspeelgoed en dergelijke. Maar ook andere voedingsmiddelenfabrikanten hebben BPA al verbannen uit hun producten, zoals mijn favoriete kokosmelk-producent Dr. Goerg, die BPA-vrije belijning in het blik gebruikt. Andere producenten zijn ook op de hoogte van de gevaren en gebruiken zoveel mogelijk glas voor hun producten, zoals bijvoorbeeld de soepen van de soepfabriek. Glas is niet-reactief en veilig om voedsel in te bewaren.
Tips om blootstelling aan BPA door voedsel te voorkomen:
– Koop liever voedsel en drank uit glazen potten en flessen dan uit blik of plastic
– Koop alleen voeding in BPA-vrij blik
– Bewaar je etensrestjes in glazen bakjes/potten/wekpotten in plaats van plastic bakjes
– Warm niks op in plastic bakjes
– Gebruik alleen BPA-vrij plastic (indien glas onpraktisch is)
Ook interessant:
Als “Veilig” Bestempeld Maar Angstvallig Vermeden Door Experts
Kankerverwekkende Stoffen in Babyshampoo
Voedingscentrum “Wijsheden”
Gluten Maken Dik
Anti-Kanker Voeding
Referenties:
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24533973
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24424067
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23958765
4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18799442
5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24397396
6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24147964
7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23770294
8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23870093