Blije Baby #1: 10 Voordelen van Babywearing
Het is de internationale week van het babydragen (babywearing) en ook wij bij LexNaturalis zijn groot voorstander van het babydragen. Het babydragen, ook wel babywearing genoemd, is simpelweg het dragen van je kind in een drager. Het is absoluut niets nieuws onder de zon en het wordt al vele eeuwen gedaan over de hele wereld. De evolutionaire verklaring hiervoor is dat we ons generaties lang hebben doorontwikkeld zodat we ook dit tijdperk van mobiele devices overleven omdat we dankzij het dragen nu onze beide handen vrij hebben om onze facebookstatus up-to-date te houden te allen tijden. 😉
Ondanks dat het dragen zo normaal is in vele landen over de hele wereld, zie je het in het geïndustrialiseerde westen nog steeds vrij weinig. Het heeft de afgelopen decennia wel aan populariteit gewonnen, met name door de attachment parenting voorstanders, maar nog steeds zijn de kinderwagens, maxi-cosi’s en fietsstoeltjes de norm om je kind te vervoeren. Gelukkig maar dat we van die strak geplaveide trottoirs en winkelstraten hebben anders kwamen we niet ver met die hippe bugaboos.
Maar als die straten er nog wat middeleeuwser uit zouden zien zou dat wellicht ten goede komen aan onze kinderen en onze band met onze kinderen want het (regelmatig) dragen van je baby/kind in een drager heeft vele voordelen:
- 1 baby + 1 drager = 2 handen vrij! Een drager/draagdoek is zeer praktisch, zeker tijdens de eerste fase van het ouderschap. Het geeft je wat ruimte om wat kleine huishoudelijke dingen te doen of om even je haren te kammen etc.
- Een baby heeft van nature veel behoefte om vastgehouden te worden. Het is nog maar een hulpeloos wezentje dat compleet afhankelijk is van (vooral) zijn moeder. Door veel te dragen is je baby vaak heel dichtbij je en dit zorgt zowel voor de moeder als voor het kind voor voordelige fysiologische effecten. Het versterkt onder andere de band tussen moeder en kind, zorgt voor een veilige hechting van het kind en heeft een positief effect op de borstvoeding. Dragen zorgt voor meer huid-op-huid contact en uit onderzoek blijkt dat dit een succesvol verloop van de borstvoeding significant vergroot. Het belangrijkste hormoon dat hierbij een rol speelt is oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon.
- Meer dragen = minder huilen. Een baby die veel gedragen wordt huilt minder. Minder huilen betekent minder stress voor zowel ouders als baby’s.
- Dragen is goed tegen darmkrampjes en reflux. De rechtopzittende positie van de baby voorkomt reflux en de lichte druk op de buik kan helpen tegen gasvorming en krampjes. Baby’s die last hebben van krampjes kunnen ontroostbaar zijn en lang en hard huilen. Het dragen van je baby heeft een positief effect op de krampjes. Ze verdwijnen sneller en je baby is sneller weer rustig. Dit kan je een significant aandeel extra slaap opleveren!
- Het dragen van je baby in een draagdoek levert je meer bewegingsvrijheid op. Je kan nog steeds dat drassige bospad nemen om je hond uit te laten en een strandwandeling is ook een stuk fijner zonder een kinderwagen die zich ingraaft in het zand.
- Dragen helpt je baby door zijn groeisprongetjes heen. Groeisprongetjes maken een baby tijdelijk wat huileriger en hangeriger. Door hem te dragen is hij sneller getroost en weer rustig.
- Dragen is goed voor de taalontwikkeling. Ze zien de wereld zoals een volwassene hem ziet en krijgt elke sociale interactie van zijn drager mee. Hij kan ook de gezichtsuitdrukkingen, mondbewegingen en gebaren goed zien en zal deze daardoor sneller oppikken dan wanneer de baby in een kinderwagen ligt of in de box.
- Betere ontwikkeling van het vestibulair systeem. Het wat? Het vestibulair systeem is het hersensysteem dat bewegingen registreert en zorgt voor evenwicht tijdens die bewegingen. Een baby die gedragen wordt is constant onderhevig aan beweging van de drager. De baby beweegt mee en is onderhevig aan dit exact uitgekiende hersenspel van gewichtsverplaatsing van de ene op de andere voet zonder om te vallen. Dit helpt de baby om zijn eigen balans te ontwikkelen, grove motoriek en zijn algehele bewegingsvaardigheden.
- Het dragen van je baby in een draagdoek of ergonomische draagzak is veel beter voor je zelf dan je baby te dragen in zijn maxi-cosi. Het gewicht is dan veel te ver van je lichaam en het gewicht is niet goed verdeeld. Je rug en schouders worden zwaar en asymmetrisch belast, hetgeen niet aan te raden is vlak na een bevalling. Door de baby in een drager te dragen wordt het gewicht goed verdeelt over schouders en rug waardoor het juist een goede belasting is voor je lichaam om weer terug in shape te komen. Je kracht groeit langzaam mee met het toenemende gewicht van je baby mee.
- Dragen verlaagt de kans op een postnatale angststoornis. Fysiek contact met de baby zorgt voor verschillende fysiologische veranderingen, waaronder een toename van het hormoon oxytocine, en verlaagt de kans op angstgevoelens in de moeder. Angst wordt als risico factor gezien voor de ontwikkeling van een postnatale depressie.
- En last but not least… Dragen is gewoon enorm leuk! Draag till you drop!